ANIMAL HOPE ANIMAL HOPE facebook twitter Google Plus
Články > Zubní kámen

Zubní kámen

Zubní kámen je vlastně zvápenatělý zubní plak a je odpovědný za páchnoucí dech, vyklání zubů, zánět dásní, případně zánět kostí v okolí postižených zubů. Zubní plak vzniká usazováním bakterií a zbytků potravy na zubech a hlavně u dásně a pod ní. Pokud nedodržujeme základní ústní hygienu, plak zvápenatí a přemění se v tvrdý zubní kámen, který již žádný kartáček, pasta nebo vodička nevyčistí. Pokud se kámen neodstraní, může vést k destrukci kosti a následnému vyklání zubů nebo vzniku velmi bolestivých abscesů. Zubní kámen provází gingivitida (zánět dásní) a při neléčení končí paradentózou, kdy zvíře přijde o chrup.
Je nutné si uvědomit, že se rozhodně nejedná jen o kosmetický problém. Daleko větší potíže způsobuje na poli zdravotním. Zubní kámen je velmi častou příčinou poškození srdce a ledvin. Bez rizika není ani majitel zvířete, kdy se kapénky bakterií z ústní dutiny zvířete na člověka přenášejí nejčastěji při štěkání, olizování majitele nebo mazlení... Velmi vysoké riziko infekce je u lidí s oslabenou imunitou nebo i po chemoterapii.

Proto NEPŘEHLÉDNĚTE a NEIGNORUJTE dále uvedené příznaky: zápach z tlamy, zarudnutí dásní, jakékoliv žluté nebo hnědé nánosy na zubech, zvýšenou citlivost dutiny ústní, snížená ochota přijímat potravu, vyklání zubů nebo jejich ztráta.

Jakmile zubní kámev zkalcifikuje existuje jediná skutečně účinná léčba – odstranění kamenu zubním ultrazvukem v celkové anestezii. Obecně lze říci, že odstranění zubního kamene je indikováno vždy, až na případy, kdy je pes vážne nemocný (pokročilá rakovina, těžká autoimunitní onemocnění, terminální stádium renálního selhání). Krom problémů, které zubní kámen způsobuje na zubech, může mít vliv i na ostatní orgány (srdce, plíce, ledviny, játra), neboť bakterie z dutiny ústní se mohou kdykoliv krví roznést po těle. Právě z toho důvodu se při výraznějším postižení zubů vždy předepisují antibiotika. Bakterie uvolněné při zákroku by se jinak mohly dostat do krevního obědu a vyvolat infekci ve vzdálených orgánech. Váš veterinář může zároveň dospět k názoru, že některé zuby je vhodné vytrhnout. Majitelům to často připadá přehnané, ale je nutné si uvědomit, že pokud se zub vyklá, tak dávno neplní svou funkci, ba naopak. Pejsek nebo kočka často odmítá tvrdší stravu, protože při kousání pociťuje bolest. Navíc pokud se zub vyklá, znamená to, že mezi zubem a dásní je volný prostor, kde se ukládají zbytky potravy a bakterie.
Čištění zubů Mnoho majitelů vyžaduje ošetření zubů bez narkózy, kdy je zvíře plně při vědomí a nelze v žádném případě chrup dokonale očistit. Kámen se usazuje i z vnitřní strany zubů a pod dásní. Taková poloviční práce je pak spíše zbytečná, protože kámen se pak rychle tvoří znovu. Je zbytečné mít strach z anestezie, protože zubní kámen, zánět dásní a riziko systémové infekce je pro Vašeho mazlíčka daleko větším nebezpečím! Dobří veterinární lékaři vždy přihlížejí k aktuálnímu zdravotnímu stavu zvířete i k jeho věku. Vždy se snaží vybrat ty nejšetrnější prostředky, které mají k dispozici.

Prevence je důležitá již od útlého věku. Jen tak si Váš pes a kočka zvyknou na pravidelnou péči o zuby a dutinu ústní. Existuje široká škála výrobků k péči o chrup Vašich mazlíčků. Každému vyhovuje něco jiného a každému funguje něco jiného. Zubní pasty pro psy a kočky jsou často ochucené a obsahují oproti lidským přípravkům silné enzymy, které pomáhají plak účinněji odstraňovat. Navíc jsou vyrobeny jen z látek takových, aby je zvíře mohlo bez obav spolknout. Má-li být čištění opravdu účinné je nutné provádět ho co 48 hodin, ideálně však denně. Možná Vás napadá, že psovité šelmy v přírodě si zuby nečistí, nicméně je nutné mít na paměti, že divoký pes požírá svou kořist včetně peří, kůže a kostí, a tím dochází k přirozenému mechanickému čištění zubů. Částečně můžete výskyt zubního kamene ovlivnit podávanou stravou – pokud Váše zvíře dostává pouze konzervy a vařenou měkkou stravu, je jasné, že se zubní plak nemá prakticky čím mechanicky odstraňovat. Kromě zubních past můžete používat zubní gely, spreje, ústní vody a prášky, které se přidávají do krmiva (PlaqueOff). Dalším důležitým faktorem je dohlédnout na správné přezubení Vašeho štěněte. Pokud dojde k nevypadnutí nějakého mléčného zoubku, tak je v dutině ústní zubů více a to vede ke zvýšenému ukládání zubního plaku. V případě, že si nejste jisti správným počtem zubů, tak můžete navštívit svého veterinárního lékaře, aby stav zubů zkontroloval.
Fretka zuby Existují plemena, která na zubní kámen trpí více než jiná. Velmi často se se zubním kamenem setkáváme u čivav, jorkšírů, trpasličích pudlů, jezevčíků a obecně u krátkolebých plemen – jelikož obvykle nemají ideální skus a na zubech se usazuje mnohem více plaku. Z velkých plemen mají častěji zuby ve velmi špatném stavu greyhoundi importovaní z Irska. Z koček na zubní kámen hodně trpní sfinx, britská modrá a ragdoll.
Problém zubního kamene se zdaleka netýká pouze koček a psů, ale je potřeba kontrolovat stav dutiny ústní i u fretek, které na tyto problémy také poměrně často trpí.

MVDr. Trnková Barbora, 17.6.2015