ANIMAL HOPE ANIMAL HOPE facebook twitter Google Plus
Články > Výživa koček-odlišnosti, zajímavosti a všeobecný přehled

Výživa koček-odlišnosti, zajímavosti a všeobecný přehled

Ve světě domácích mazlíčků nenajdeme větší mlsouny než jsou právě kočky. Splnit jejich představy o složení stravy není vždy jednoduché a to i přestože kupujete to nejlepší, co lze najít na trhu s krmivy. V tomto článku se zaměříme na stravu koček všeobecně, poradíme Vám na co si dát pozor a v některém z příštích článků si rozebereme jednotlivé kategorie od kotěte až po kočičího seniora.

Pro kočky je typické, že přijímají krmivo v menších porcích několikrát za den i během noci. Na to je třeba dbát, protože řada majitelů krmí své kočky jako psy, tedy jednou až dvakrát denně. Takové krmení je pro kočky fyziologicky i povahově nepřirozené. Pamatujte, že kočka je přirozený lovec a striktní masožravec. Pro své přežití potřebují konzumovat živočišné tkáně z důvodu výskytu taurinu, arachidonové kyseliny a vitaminu A. Pro představu, dlouhodobý deficit taurinu může způsobit poškození oční sítnice nebo srdeční potíže. Výživa koček

Největší rozdíl mezi výživou psa a výživou kočky představují bílkoviny. Obecně mají kočky vyšší nároky na bílkoviny, protože i když dojde k jejich nedostatku ve výživě, tělo je nadále využívá k tvorbě energie. To znamená, že pokud kočka hladoví, zejména v době nemoci, tělo využije bílkoviny jako zdroj energie namísto podpory hojení a rekonvalescence.

Jak už jsem se zmínila, kočky jsou velmi vybíravé a mlsné. Dokáží rozpoznat maso různé kvality i různého typu. Tuto schopnost jim umožňují receptory aminokyselin, jež se nachází především na špičce jazyka. Proto kočky při změně krmiva ochutnávají jen velmi malé množství a vlastně hodnotí a rozhodují, jestli ho budou akceptovat či nikoliv.

V domácnostech, kde se vyskytuje více koček, se může zvyšovat stres. Kočky vystavené stresu mohou reagovat nechutenstvím, anorexií nebo naopak přejídáním a následnou obezitou. Ke snížení stresu často pomůže oddělit krmná stanoviště do několika místností nebo alespoň do několika úrovní. Ovšem záleží jak spolu Vaši kočičí parťáci vycházejí a jak se během krmení chovají.

Velkým problémem u koček je příjem vody. Některé kočky vyžadují vodu pouze tekoucí, i tento požadavek by měl majitel umožnit buď pořízením speciální fontánky anebo několikrát denně pouštět kočce vodu z kohoutku. Čím více tekutin Vaše kočka příjme, tím snížíte riziko zahuštění moči a následného vzniku močových kamenů různého typu, stejně tak může nedostatek tekutin negativně ovlivnit činnost ledvin.

I v dnešní době převládá mýtus, že kočka může být živena kravským mlékem. Kočky však neumí trávit laktózu, tím pádem jim mléko může způsobit trávící obtíže. Lepší je pořídit sušené mléko přímo pro kočky nebo jim dopřát jogurt, tvaroh či kysané mléčné výrobky, pokud vám je přijmou.

Aneta Lochmanová, 28.2.2016