ANIMAL HOPE ANIMAL HOPE facebook twitter Google Plus
Články > Výživa koček - dospělí a senioři

Výživa kočičích dospěláků a seniorů

V předchozích článcích jsme se dozvěděly o výživě koček všeobecně a o výživě koťat. Po prvním roce života Vaší kočičky je však vhodný čas přejít na krmení pro dospělé kočky. Značek je na trhu velká spousta, v rámci prevence a zdraví však doporučujeme volit krmiva superpremiová nebo alespoň premiová. V orientaci Vám pomohou obaly krmiv, kde by správně mělo být uvedeno složení. Vyhýbejte se krmivům, kde není na prvním místě uvedeno maso nebo masová moučka a kde největší podíl zastupují obiloviny a vedlejší produkty rostlinné výroby. Taková krmiva nejčastěji najdete v běžných super a hyper marketech. Obvykle mají lákavou reklamu, ale složením vůbec nejsou vhodná. Naopak navíc obsahují různá ochucovadla, barviva, vylepšující látky a hlavně soli. Tyto látky v krmivech jsou nejčastějšími spouštěči onemocnění močových cest. Tvoří zde krystaly a kočky mají poté velké potíže s močením, mnohdy se objevuje krev a léčba takových onemocnění zahrnuje dlouhodobé podávání antibiotik, krmení speciálním krmivem pro onemocnění močových cest a časté návštěvy veterináře. Krmiva s nevalným složením s oblibou přirovnáváme k jídlu z fast foodů. Vaši kočičku zasytí, ale ne na dlouho a hlavně ji nedodají veškeré potřebné živiny.

Rozhodnete-li se tedy pro granule superprémiové nebo prémiové kvality, kupte takové, které co nejvíce přizpůsobíte potřebám své kočky. Pokud Váš čtyřnohý mazlíček pobývá jen doma a nechodí ven, nabízí výrobci krmení s označením indoor, které je přizpůsobeno svým složením sníženým obsahem energie. Dále je možnost koupit krmení s označením hairball, jenž je vhodné především pro dlouhosrsté kočky. Kvalitní obsahuje především bylinky napomáhající rozpouštět trichobezoáry v trávícím traktu těchto koček.

Pro kastrované kočky a kocoury je nejvhodnější pořídit krmení s označením sterilised. Je speciálně upraveno snížením obsahu energie. Dodržíte-li dávkování, předejdete tloustnutí po kastraci a s tím řadě dalších zdravotních problémů, které s obezitou souvisí.

Starším kočkám a kocourům je nejvhodnější pořídit krmivo s označením light nebo senior, kde je upraven poměr vápníku a fosforu. Jsou zde přidány vitaminy a minerály a opět se zde upravuje celková energie krmiva.

Pokud chcete dopřát kočičce nějakou tu kapsičku či konzervu, volte stejnou značku jako Vámi pořízené granulky. Předejdete tím dietním chybám, nebo ji přilepšete kouskem přemraženého čerstvého masa či vnitřností.

Přejeme příjemná léta strávená s Vaším kočičím přítelem !

Aneta Lochmanová, 20.4.2016