ANIMAL HOPE ANIMAL HOPE facebook twitter Google Plus
Články > Preventivní kastrace mladých morčic a její výhody

Preventivní kastrace mladých morčic a její výhody

Onemocnění pohlavní soustavy u drobných savců – zejména morčic, ramlic a fretek – patří mezi jedny z nejčastějších zdravotních problémů. Klinické projevy jsou velmi rozmanité a často velmi špatně pro majitele rozpoznatelné.

Ovariální cysty u morčic
Nejčastěji cysty nacházíme u starších samic, nicméně je dobré si uvědomit, že u samice morčete není ani tak otázkou, zda bude na tyto potíže trpět, ale otázkou je kdy. Během života se toto onemocnění vyvine u 90% samic. Cysty jsou kolovité útvary s tenkou blánou vyplněné tekutinou. Můžete si je představit jako malé nafikovací balonky plné tekutiny, na jednom ovariu se jich obvykle vyskytuje hned několik. Velikostně bývají v rozmezí 0,5cm – 3 cm, ale není zvácností ani 5 centimetrová cysta. Podle toho z jaké tkáně pocházejí, je můžeme rozlišit na folikulární, luteální a serózní cysty. Vyskytují se buď jako primární problém nebo jako jsou náhodným nálezem při palpaci břišní dutiny. Postižená zvířata mají zvětšené břicho, výraznou hypotrichozu až symetrickou ztrátu srsti na bocích. Obvykle trpí anoxexií, kterou majitelé přes obrovské břicho nevidí. Jedinou terapií je odstranění dělohy a vaječníků s cystami.

Ideálním řešením, jak tomuto problému předejít je kastrace v raném věku 3 - 4 měsíců, maximálně však do 6 měsíců. V tomto věku lze provést pouze ovariektomii, nebo-li odstranění vaječníků a to metodou z boku, přes dvě velmi malé ranky. Na rozdíl o této večlice šetrné metody, musíme u strarších zvířat odstraňovat nejen vaječníky, ale i celou dělohu a to už přes malé ranky z boku opravdu nejde. Přístup je pak klasicky přes dutinu břišní a jedná se o větší chirurgický zákrok s vyššími riziky oproti preventivní kastraci. Pokud tedy nemáte Vaší morčecí samičku do chovu vřele doporučujeme preventivní kastraci v ladém věku. Ušetříte sobě a hlavně Vaší zvířecí kamarádce spoustu trápení a v důsledku i financí.

MVDr. Barbora Trnková, 8.7.2015