ANIMAL HOPE ANIMAL HOPE facebook twitter Google Plus
Články Osiny

Letní trápení s osinami aneb zase ten zánět na tlapce…

Snad každý majitel psa slyšel o problémech způsobených osinami. Jedná se v podstatě o sezónní záležitost, která dokázala potrápit nejednoho majitele pejska. Jakmile začnou růst travní porosty a pejskové vyrazí do polí nebo bohatě porostlých travnatých ploch, je jen otázkou času, kdy se objeví první pacient s nevítaným návštěvníkem v podkoží.

Zrádnost osin spočívá zejména ve zpětných háčcích. Jakmile se dostanou pod kůži, tak mají tendenci pouze cestovat kupředu ve směru hrotu osiny a není umožněn jejich zpětný pohyb. Nejčastěji dojde k tomu, že se osina uchytí v srsti na noze a postupně se vlivem chůze a jakéhokoliv jiného pohybu posouvá, až se může dostat i na místo, kde pronikne kůží do podkoží. Většinou dochází k porušení kůže v meziprstí, důvodem je slabší kůže v této oblasti a také relativně vhodný prostor k zapření se a vzpříčení.

Majitelé problém v nejčastěji zpozorují až ve chvíli, kdy si pejsek začne vehementně lízat tlapku nebo začne pokulhávat. V obou případech je důvodem lokální zánět, který osina v místě usídlení vyvolává. Původně slabý zánět se brzy mění v hnisavý a tak můžete na tlapce (nejčastěji v meziprstí) objevit poměrně velkou bouli, která je na pohled výrazně červená až fialová a na dotek měkčí konzistence. Pro pejska je takový proces velice bolestivý a nezřídka na své majitele i vrčí, pokud se chtějí na tento problém blíže podívat. Zanícená noha

Pokud již je osina zcela v podkoží a není vidět, bývá potřeba vyhledat odbornou veterinární pomoc. Jediným možným a hlavně správným řešením je osinu objevit a vyjmout pryč z těla. V opačném případě hrozí její cestování po těle na další místa a v takovém případě se velmi těžko dohledává, kde aktuálně sídlí. Nutností bývá nasazení antibiotické léčby, léků proti bolesti a otoku, pravidelné ošetřování vzniklé rány, převaz k zabránění průniku nečistot i bakterií a zejména zabránění ošetřování postiženého místa samotným pacientem pomocí jazyka. Někdy postačí, že je noha převázána, jindy je potřeba nasadit i límec. Jak dlouho se bude tlapa léčit je značně individuální dle rozsahu zánětu i dle ukázněnosti pacienta a jeho majitele.

Osina A jaká je prevence průniku osin do podkoží? Zejména pravidelná kontrola tlapek a to včetně opomíjeného meziprstí, udržování srsti na tlapkách v rozčesaném stavu a navíc nemít v této oblasti zbytečně dlouhou srst. Když se budete řídit těmito pravidly, tak riziko snížíte minimálně o 80%.

Přejeme všem pejskům i jejich majitelům bezstarostné dovádění během celého léta a pokud možno žádné zdravotní obtíže.

MVDr. Heřmánková Romana, 14.7.2016