ANIMAL HOPE ANIMAL HOPE facebook twitter Google Plus
Články > Nový rychlý test na onemocnění přenášená klíšťaty

NOVÝ RYCHLÝ TEST NA ONEMOCNĚNÍ PŘENÁŠENÁ KLÍŠŤATY

Nové vyšetření přímo u nás v ordinaci.
Měl Váš pejsek klíšťata a bojíte se, zda nebyl nakažen nebezpečnou nemocí přenášenou právě těmito ektoparazity?

Tester

Nechte svého pejska otestovat pomocí moderního a hlavně rychlého testu. Stačí malé množství krve a budete vědět, zda Váš pejsek není v ohrožení života některou z níže uvedených onemocnění. V rámci jednoho vyšetření jsou testována všechna 4 onemocnění.

Ehrlichia canis
Psí ehrlichióza je způsobena bakterií Ehrlichia canis, která napadá buňky imunitního systému. Příznaky tohoto onemocnění nejsou specifické, což často vede k pozdní diagnoze: horečky, zvětšení mízních uzlin a sleziny, dýchací potíže, krvácení, anémie a časté bakteriální infekce. Obdobně jako u boreliózy je průběh tohoto onemocnění chronický s tendencí ke zhoršování stavu. Terapie je možná ale většinou pro zpoždění neefektivní. Pozdní diagnostika nezřídka končí eutanázií zvířete.

Borrellia burgdorferi
Lymská borelióza je nejčastější onemocnění přenášené klíšťaty v České republice. Původcem onemocnění je bakterie Borelia burgdorferi, kterou je infikováno 10-20% klíšťat v Evropě. Borelie ovlivňují imunitní systém tak, že vznikají chronické záněty v různých orgánech, které vedou k jejich trvalému poškození. Příznaky této nemoci jsou opět nespecifické: zhoršení celkového zdravotního stavu, horečky, záněty kloubů (otoky, kulhání, odmítání pohybu), zvětšení mízních uzlin, zhoršení funkce ledvin nebo v pozdních stádiích neurologické příznaky. Pro nespecifické příznaky je stanovení diagnózy obtížné a často zpožděné. Terapie je úspěšná pouze tehdy, pokud je započata na počátku onemocnění. Onemocnění po přechodu do chronicity je nevyléčitelné, postižení psi odmítají chodit, mají neurologické deficity nebo jim selhávají ledviny.

Anaplasma phagocytophilum, Anaplasma platys
Klinické onemocnění u psů je často spojeno s akutní fází, trvající od jednoho do několika dnů. Projevuje se horečkou, letargií, nevolností, nechutenstvím, psi bývají neklidní, trpí bolestmi kloubů a svalů a odmítají se pohybovat. Nejčastější pozorovaný příznak onemocnění, který by nás měl upozornit na možnost anaplasmosy je bolestivost kloubů a kulhání, jako následek polyartritidy (zánět kloubů). Mezi ostatní, méně časté příznaky, patří: zvracení, průjem, kašel či ztížené dýchání. Vykytuje se i meningitita, onemocnění centrálního nervového systému, dále pak záchvaty, ataxie, neurologické problémy, tupý výraz a strnulost.
Mimo akutního projevu nacházíme u psů i tzv. chronické onemocnění, probíhající bez klinických příznaků, subklinické onemocnění, které se může projevit, jako onemocnění podobné chřipce.

Dirofilaria immitis
Přenos mikrofilárií je možný nejen přes klíšťata, ale i transplacentárně během březosti, případně transfuzí. Projevem působení parazitů je různě závažné onemocnění srdce a plic, které se ale rozvíjí velmi pozvolně. Většina infikovaných psů nevykazuje po měsíce a někdy i roky žádné příznaky. Pokud je v srdci přítomno pouze několik dospělců, pozorujeme mírnou apatii a větší unavitelnost zvířete při tréninku nebo při vzrušení, výjimečně chronický kašel. Napadení psa větším počtem parazitů vede k rozvoji srdečního selhání doprovázeného silným dávivým kašlem, dušností - především po zátěži, zvíře má většinou zvýšenou frekvenci tepu, má špatnou kvalitu srsti, je vyhublé, dochází k hromadění tekutiny v dutině břišní a otoku končetin.

Nezapomínejte, že včasná diagnostika může zachránit život Vašeho pejska a stejně tak Vám ušetří i finanční prostředky, které by se musely vynaložit ke zjištění příčiny později nastalých zdravotních obtíží. I pejsek bez projevů zdravotní indispozice může být již nakažen. Nedejte těmto nemocem šanci se plně projevit a nechte svého pejska otestovat včas. Na našem pracovišti si můžete nechat svého pejska otestovat za 790,-.

autor: MVDr. Heřmánková Romana, 16.09.2016