ANIMAL HOPE ANIMAL HOPE facebook twitter Google Plus
Články > Mýty, pověry a strach z anestezie

Mýty, pověry a strach z anestezie

Další článek jsme se rozhodly sepsat v reakci na několik hluboce zakořeněných mýtů a neopodstatněných pověr. Že jsou mezi laickou veřejností rozšířeny určité názory – a to především v dúsledku neinformovanosti – jsme věděly. Bohužel se několikrát denně setkáváme v naší praxi s případy, kdy jsou našimi kolegy veterináři šířeny nepravdivé informace o možnostech anestazie u malých, velkých, starších nebo nemocných zvířat.

1/ „Váš pes/kočka váží pod 4 kg – anestezie je velmi nebezpečná a takové zvíře nelze uspat.“

Malí psi a kočky se k nám často dostávají ve špatném zdravotním stavu, jelikož na několika pracovištích byli odmítnuti kvůli nízké váze. Je potřeba si uvědomit, že anestetika každý zodpovědný veterinární lékař vždy počítá přesně na váhu daného pacienta. Anestezie podávaná odhadem je samozřejmě nebezpečná, proto si vždy vybírejte pracoviště, kde Vaše zvíře přesně zváží a to nejen na kilogramy, ale minimálně na desítky gramů.

2/ „Váš pes/kočka váží nad 20 kg – anestazie je nebezpečná.“

Bohužel i s tímto názorem kolegů se setkáváme často, a tak se k nám pacient často dostane až po týdnech či měsících růstu nádoru, kdy je jeho odstranění mnohem složitější, finančně náročnější a časově nesrovnatelně delší. Jak je uvedeno výše, anestezie se vždy má počítat na přesnou váhu pacienta a nenapadá mě důvod, proč by měla být anestezie nebezpečnější pro 40kg psa víc než pro 10 kilového. Je sice pravda, že u velkých plemen se může výjimečně vyskytnout maligní hypertermie, ale u nás teplotu před a během zákroku pečlivě monitorujeme a na případné přehřívání, tak můžeme okamžitě reagovat.

3/ „Váš pes/kočka je na anestezii příliš starý – za příliš stará jsou kolegy často označována i zvířata ve věku pouhých7 let.“

Riziko anestezie ve vyšším věku se samozřejmě zvyšuje, proto u pacientů s jakýmikoliv potížemi, případně ve věku nad 7 let důrazně doporučujeme předoperační vyšetření krve, které nám odhalí případné dysfunkce ledvin a jater. U starších zvířat je poměrně častým nálezem srdeční nedostatečnost, která ovšem také není v 99% kontraindikací k podání anestetik. Na našem pracovišti máme několikaleté zkušenosti s operacemi jak u zvířat starších 15 – 17 let, tak i u zvířat s výrazným srdečním šelestem.

4/ „Váš pes trpí epilepsií – nelze ho tedy operovat v anestezii.“

Další nesmyslné tvrzení, s kterým minimálně jednou týdně přichází nějaký klient. Součástí anestetických protokolů jsou často antikonvulzívní (protikřečové) léky. Samotný status epilepticus se často léčí právě uvedením zvířete do anestezie, která někdy jako jedinná utlumí záchvaty a dovolí mozku se zregenerovat a zabrání jeho nezvratnému poškození.

5/ „Pro Vašeho potkana, morče, křečka je anestezie příliš nebezpečná, takové zvíře nelze operovat.“

Ano, anestezie u malých savců je při nedodržení základních pravidel opravdu nebezpečná. Základem je přesné zvážení zvířete a to opravdu na gramy! Navíc je vhodné si volit cíleně pracoviště, kde mají s těmito pacienty zkušenosti – ve smyslu pravidelných operačních zákroků, nikoliv, že jednou za čas i hlodavce odoperují. O základních neznalostech kolem anestezie drobných savců se dozvíte více zde "Jak se připravit na operaci u Vašeho potkaního mazlíčka". Základem je nedávat hladovku! Informace uvedené v tomto článku se obecně vztahují i na ostatní drobné savce. Výjimkou je fretka a králík, kde je dovolená hladovka 2 – 4 h, nikdy ne déle.

Zvláštní přístup k anestezii si zaslouží zejména všechna chrtovitá plemena, ridgebackové, šarpejové a naháči. Vedení anestezie u nich je diametrálně odlišné, proto je potřeba vybírat i s tímto ohledem vhodné pracoviště. Z říše koček si zaslouží individuální přístup zejména perské kočky, britské kočky, sphynx, mainská mývalí kočka a orientální plemena.

Anestezie sice představuje určité riziko, přesto nikdy nebyla tak bezpečná jako dnes. Samozřějmě ne zrovna každý veterinář a každé procoviště disponuje moderními anestetiky a přístroji, proto je nutné opravdu pečlivě vybírat, kde necháte Vašeho miláčka operovat. A opravdu by hlavním kritériem při rozhodování neměly být finance. Bezpečná a lege artis provedená kastrace kocoura opravdu nemůže stát 450 kč, protože to nepokryje ani náklady na kvalitní materiály a léčiva. Ceny zákroků u drobných savců (potkani, králíci, fretky, křečci) se Vám mohou zdát vyšší, ovšem je nutno si uvědomit, že tito drobní miláčci potřebují během anestezie a hlavně po ní mnohem intenzivnější péči než pes nebo kočka. Navíc vzhledem k rychlému metabolismu mají vysokou spotřebu léčiv. V naší ordinaci v 90% případů používáme tzv. „probouzecí anestezii“, což v praxi znamená, že ihned po skončení operačního zákroku podáme zvířátku protilátku vyrušující účinek anestezie, a tak Vám Vašeho mazlíčka předáváme vždy a zásadně probuzeného, při vědomí a obvykle již pobíhajícího. Spousty veterinářů bohužel dodnes předávají majitelům zvířata spící, u kterých hrozí riziko zapadnutí jazyka, negativní reakce na anestetika, hypotermie nebo hypertermie nebo v horším případě zástava srdeční činnosti... Každé zvíře si zaslouží individuální přístup a s tímto vědomím se snažíme všem sestavit anestezii na míru.

30.6.2015