ANIMAL HOPE ANIMAL HOPE facebook twitter Google Plus
Články > Mazlíčci v zimě

Mazlíčci v zimě

S prvním sněhem a mrazem nastává pro mnoho majitelů otázka,jak se o své mazlíčky správně starat. Právě pro ně je určen tento článek.

Sníh ani zima sama o sobě psovi nevadí. Při venčení by pes neměl postávat na místě, ale měl by se intenzivně hýbat. Malá plemena psů jsou na zimu náchylnější, protože jsou více u země. Při zimních radovánkách dbejte na to, aby Váš zvířecí přítel nehasil žízeň sněhem nebo kusy ledu. Trávící ústrojí savců je citlivé na studenou potravu, která jim může způsobit záněty žaludku. Při delších procházkách doporučujeme vzít si s sebou termoláhev s mírně teplou vodou. Ve stáji Sůl dává v zimě pořádně zabrat tlapkám, hlavně jemné kůži mezi prsty. Máte-li možnost, venčete psa co nejvíce za městem nebo na volném prostranství. Malé psíky přes posolené chodníky raději přeneste a pouštějte je až v parku na zasněženém trávníku. Před vycházkou ošetřete tlapky vazelínou nebo speciálním krémem na psí tlapky, který seženete u Vašeho veterináře nebo v chovatelských potřebách. Po příchodu zvenku psovi packy pečlivě omyjte, vysušte a promastěte. Pokud i přes veškerou Vaši snahu psovi polštářky popraskaly nebo se pořezal o led, pořiďte mu speciální botičky.

Psi chovaní v bytě mohou být citliví na prudké výkyvy teplot. Chováte-li v bytě krátkosrsté psy (a nezáleží na jejich velikosti) pořidtě jim na zimu obleček, který je ochrání při velkých mrazech. Na trhu je široká škála oblečků. Ten zimní by pro Vašeho mazlíčka měl být především funkční více než jen jako modní doplněk. V dnešní době seženete pěkné oblečky z funkčních materiálů jako je např. softshell apod. Na prudké změny teplot a celkovou nepřizeň počasí je nutné dbát zejména u pejsků s onemocněním zad a močových cest. Ve stáji

Pokud potřebujete v zimě psa vykoupat, naplánujte si tuto aktivitu na večerní hodiny po posledním venčení a další procházku absolvujte až ráno. Dlouhosrstá plemena, kterým srst schne výrazně pomalu, doporučujeme po prosušení ručníkem nechat chvíli proschnout a poté srst dofoukat fénem s šetrným programem při nízkých teplotách. U těchto plemen je na místě také vystříhat srst v meziprstí. Při koupeli také dbejte na to, aby se voda nedostala do uší. V kombinaci s venkovním mrazem by mohl nastat nepěkný zánět zvukovodu.

Ve stáji Zimu špatně snáší především staří psi. Jejich chronické problémy se mohou v tomto období ještě více zhoršit. Také prodělané a rozléčené nemoci většinou udeří s ještě větší silou. V zimě proto věnujte svému psímu seniorovi větší pozornost a nepodceňujte sebemenší změny. Pokud mají Vaši miláčci problémy s hybností, je pro ně velmi důležité teplo, sucho a závětří. Staré a nemocné psy rozhodně nenechávejte ve venkovních kotcích stejně tak jako štěňata.

Aneta Lochmanová, 19.1.2016