ANIMAL HOPE ANIMAL HOPE facebook twitter Google Plus
Články > Kdy, koho a proč vakcinovat proti tetanu?

CUKROVÍ DO MISKY NEPATŘÍ

Během svátků útočí na citlivé psí čenichy spousty líbivých vůní. Majitelé, přesvědčení, že to musí být pro zvíře hotová muka se většinou slitují a svým zvířecím miláčkům dopřávají stejně jako sobě. Jenže, psi nepotřebují přilepšovat ani si obohacovat chuťové pohárky něčím novým. Ba naopak, psi mají 5x méně chuťových pohárků než lidé, takže vážně nedocení správně vychucený bramborový salát nebo křehké linecké cukroví. Trávící trakt psů je plný mikroflory, která se tvoří na základě pravidelně přijímaného krmiva a při jakékoliv změně dochází k totálnímu rozhození této mikroflory. Psy ale i kočky poté trápí trávící obtíže jako jsou průjmy nebo zácpa a mnohdy končí v ordinacích veterinárního lékaře.
Do psí misky nepatří slaná ani kořeněná jídla, stejně tak vařené kosti, které se mohou štípat na ostré kousky nebo ve větším množství ucpou trávící trakt. Časté překrmování fen a koček sladkými jídly vede stejně jako u lidí k cukrovce. Což pro majitele znamená kupovat speciální veterinární dietu, aplikovat inzulin a pravidelně navštěvovat veterinárního lékaře.
Mezi nejvíce nevhodné potraviny pro zvířata řadíme především:

Čokoláda

Obsahuje především teobromin a v menší míře také kofein. Teobromin je pro zvířata vysoce toxický. Zdravému psovi stačí dávka 300mg/kg váhy, pro kočku 200mg/kg váhy a pro potkana 800-1000 mg/kg váhy. Orientačně je v hořké čokoládě asi 500mg teobrominu na 100g čokolády a v mléčné asi 200 mg na 100g. Otrava čokoládou se u zvířat projevuje různě, způsobuje především těžké pankreatitidy (záněty slinivky břišní), nevolnost, apatii, zvracení i průjmy a v neposlední řadě i akutní selhání ledvin Ve stáji

Káva

Že obsahuje kofein ví každý, co ale každý neví je, že kofein je pro zvířata stejně toxický jako teobromin z čokolády. Pro psy je smrtelná dávka kofeinu 100-200mg/kg váhy, u kočky asi 80-150mg/kg váhy. Otrava nastává při pozření nápojů, nebo v kombinaci s léky proti bolesti, ve kterých je kofein k urychlení účinku ( často je na takových lécích přídomek EXTRA ).

Hroznové víno a hrozinky

Při opakovaném podávaní hrozí riziko selhání ledvin. Na druhou stranu hroznový cukr, který Vám může doporučit i veterinář je pro psy neškodný a funguje jako rychlý doplněk energie.

Cibule

Obsahuje N-propyldisulfid a alylpropylsulfid a to ve vařeném, syrovém i sušeném stavu. Tyto látky narušují červené krvinky a tím způsobují anémii.

Česnek

I v dnešní době slýcháváme, že majitelé česnek používají jako odčervení pro své zvířecí mazlíky. Česnek však obsahuje sloučeniny síry, která oslabuje buněčnou stěnu červených krvinek. Nemohou se pak chránít proti volným radikálům a dochází k jejich rozpadu. Pokud tedy česnek podáváte jako odčervovadlo pravidelně, dojde opět k hemolýze a následné anémii. V případě barfování by měli majitelé vždy vědět neškodnou dávku česneku, jinak by se měli jeho užití raději vyvarovat.

Avokádo

Otrava vznikne po pozření vlastního ovoce, stopek, pecek nebo listů. Obsahuje persin, který je jedovatý pro mnoho zvířat (pes, kočka, ptáci aj.).

Ořechy

Především mandle, vlašské ořechy a ořechy makadamové, tolik oblíbené v přípravě vánočního cukroví.
Hořké mandle obsahují glykosidy, které mají ve své molekule kyanidy. Neměly by být dostupné v běžné distribuci. U sladkých mandlí je koncentrace kyanidů asi 10x nižší, než u hořkých. I vlašské ořechy mohou způsobit zdravotní problémy Při špatném skladování se na nich tvoří plísně, jejichž toxiny mohou být nebezpečné. Nejvíc jedovatý je muškátový oříšek, člověku k závažné intoxikaci stačí pozření 5-15g, zvířeti mnohem méně.

Ve stáji

Brambor

Rostlina bramboru je celá jedovatá, obsahuje alkaloidy, z nichž nejdůležitější je solanin (nejvíce je ho v bobulích po odkvětu a klíčcích). V hlízách je koncentrace alkaloidů 10x nižší a to především na povrchu (do 2mm pod slupku), pokud se tedy brambor oloupe a povaří, většina toxinů se vylouhuje do vody, která se pak slije. Pozor se musí dát na brambory poškozené, nahnilé či nazelenalé. Povařené zdravé brambory obsahují minimum solaninu, nejsou tedy považovány za toxické.

Pokud tedy chcete o Vánocích něčím svým mazlíkům přilepšit, kupte jim radějí kvalitní pamlsek určený výhradně pro ně. Popřípadě mohou dostat bílý jogurt, rybí vývar (neosolený) nebo kousek vařeného masa (pozor na kosti). Ještě lepší bude se svým kamarádem vyrazit na vánoční procházku, která ho potěší víc a prospěje lépe než řízek a bramborový salát.

Aneta Lochmanová, 07.12.2015