ANIMAL HOPE ANIMAL HOPE facebook twitter Google Plus
Články > Cestování s mazlíčkem

Cestování s mazlíčkem

Kvapem se blíží období prázdnin, a s tím spojené cestování s domácími mazlíčky nejen v rámci republiky, ale i do zahraničí. Je potřeba si dát pozor hned na několik věcí. Nejčastěji do zahraničí jako společníci a členové rodiny cestují psi, kočky a případně fretky. U těchto zvířat je nutné mít především zvíře označeno mikročipem splňujícím ISO normy a vystaven Pas zvířete v zájmovém chovu, který musí Váš veterinární lékař zaregistrovat. Označení zvířete tetováním je uznatelné pouze pokud je jasně čitelné a prokazatelně provedené před 3. červencem 2011. Mikročip a pas zvířete Vyjjímkou je Chorvatsko, kde i zvířata ozvačená tetováním před tímto datem, musí být označena čipem. Pas musí obsahovat platné očkování proti vzteklině, které musí být aplikováno nejpozději 21 dní před plánovanou cestou. Dále je vhodné, spíše přímo nutné si na Státní veterinární správě zjistit podmínky vstupu se zvířetem do cílové země. Vřele doporučujeme tyto záležitosti zjišťovat minimálně měsíc před cestou. Pokud se chystáte do zemí mimo EU je lepší se informovat v ještě větším předstihu. Velká Británice, Irsko, Finsko a Malta navíc ještě vyžadují odčervení 120 – 24h před vstuoem na jejich území. Odčervení musí být taktéž potvrzeno v pase veterinárním lékařem. Jeden člověk může cestovat s maximálně 5 zvířaty.

Samotné cestování autem je mazlíčky tolerované v různé míře. Proti nevolnosti Pokud Váš mazlík trpí na nevolnost a zvracení běham cesty, je lepší pořídit mu kvalitní antiemetikum (lék proti zvracení) určené přímo pro zvířata. Jiná zvířata bývají během cesty rozrušená, třepou se, vyjí, kňučí apod. I pro ně existuje pomoc a úleva od přírodních zklidňujících potravních doplňků až po sedativní pasty. Jsme schopny Vám nabídnout i alternativy pro zastánce homeopatie a Bachovy květové terapie.

Čím více na jih se chystáte, tím více byste měli dbát na prevenci. Není radno podceňovat ani Slovensko a Rakousko. Odčervovací prostředky Každoročně v těchto zemích mnohonásobně stoupá riziko nakažení nemocemi přenášenými klíšťaty – od boreliózy až po ehrlichiózu, leishmaniózu... Více o těchto nemocech se dozvíte v tomto článku: Blechy, klíšťata a jak na ně. Tato onemocnění jsou často nevyléčitelná a končí smrtí nebo eutanazií pacienta, pokud nedodržujete prevenci.

Na trhu je naštěstí mnoho vhodných přípravků působících preventivně proti těmto onemocněním. Abychom pokryli všechna rizika je obvykle vhodné a nutné zkombinovat alespoň dva přípravky. Mezi špičku proti napadění klíšťaty patří tablety Bravecto – v naší ordinaci k dostání. Zatím jedinné 100% účinné tablety, u kterých odpadá riziko vymytí ve vodě nebo špatného použití jako u spot on přípravků a obojků. Při cestě na jih je dále vhodné zvířecího kamaríáda chránit před tzv. srdeční červivostí nebo-li dirofilariózou – k tomuto účelu lze zakoupit buď tablety nebo spot on. Rádi Vám s výběrem vhodných preparátů poradíme.

Další velmi vhodnou a peněžěnku šetřící součástí Vašeho zavazadla je „zvířecí lékarnička“. Zvířecí lékarnička Mnoho menších a méně závažných zdravotních epizod během dovolené jste schopni ošetřit sami, ale musíte mít pro tyto případy dobře a hlavně vhodně vybavenou lékárničku. Pokud jste u vody většina psích kamarádů neodolá a ráda se vykoupe také, což je často spojeno s rizikem vzniku zánětu uší. Otitidám můžete vhodnými preparáty a péčí o uši předcházet. Lehké gastrointestinální potíže, drobné škrábance atd. opět často pomůže vyřešit lékárnička, kterou sestavíme na míru přímo Vašemu zvířátku, jelikož každý druh a plemeno vyžaduje trochu jinou péči a hlavně každý pacient často potřebuje specifický přístup s ohledem na svůj zdravotní stav. Rozhodně nikdy nepoužívejte preparáty určené pro lidi bez konzultace se svým veterinárním lékařem, mnoho léků je pro psy a kočky velmi nebezpečných! Transportní klece

V neposlední řadě je nutné mít zvíře v autě vhodně zajištěno proti pohybu dle aktuálních norem a předpisů – klece, postroj se spojkou k uchycení do bezpečnostního pásu apod.

Přejeme všem příjemné a bezstarostné cestování se šťastným návratem domů.

30.6.2015